niedziela, 4 stycznia 2015

Śledzie w oleju z nutą gożdzików i rodzynek

Witam
Moje dzisiejsza propozycja to śledziki
Zapraszam do zapoznania się z przepisem

SKŁADNIKI:
1 kg.filetów śledziowych
5 dużych cebul
1/2 opakowania gożdzików
4 liście laurowe
15 szt.ziela angielskiego
15 szt rodzynek
750 ml.oleju (u mnie kujawski)

WYKONANIE:
Śledzie myjemy w zimnej wodzie kroimy na 2cm.kawałeczki
Cebulę obieramy i kroimy w pół księżyce
Śledziki układamy warstwowo  a mianowicie:
cebula, listek laurowy,ziele angielskie,rodzynki,goździki,skrapiamy olejem i tak do wyczerpania składników ostatnia warstwa to cebula z dodatkami i zalewamy wszystko olejem,przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni po tym czasie śledziki są paluszki lizać można je podać z małym kleksem z majonezu jeśli ktoś lubi.

Smacznego!!!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz