Zapraszam na mega kokosowe ciacho
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
20dkg.wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe
25 dkg. masła
Polewa:
2 czekolady mleczne lub gorzkie rozpuszczone w kąpieli wodnej
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubij z cukrem na puch,mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawaj po łyżce do masy jajecznej mieszając łyżką drewnianą.Gotowe ciasto wylej na przygotowaną tortownicę(24cm)wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.Piec w 180'C 35.min.
Masa:
3 szklanki mleka zagotuj z cukrem i kokosem ,do gotującego się mleka dodaj pokrojone w kostkę masło,a do pozostałej szklanki mleka wsyp budynie wymieszaj i ugotuj razem z masą kokosową.
Lekko przestudż.
Wystudzonego biszkopta przekrój na pół i wyłóż jeszcze ciepłą masę,przykryj drugim blatem i polej polewą czekoladową posyp wiórkami kokosowymi,wsadż do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!!!!
Musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, takie puszyste!
OdpowiedzUsuńI dokładnie tak samo smakuje jest pyszne!!!
OdpowiedzUsuń