piątek, 8 marca 2013

Marchewkowiec

Witam
Dziś pyszne ciasto z dodatkiem zdrowej marchewki :) i pysznego równie zdrowego serka.
Polecam!!!

SKŁADNIKI:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (około 23 dkg)
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu
3 marchewki (około 40 dkg)
1 szklanka oleju
4 jajka
10 dkg. posiekanych lub mielonych migdałów

MASA SEROWA:
40 dkg.twarożku śmietankowego tłustego
10 dkg.masła
5 dkg.cukru pudru
aromat waniliowy(jak lubimy)

WYKONANIE:
Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia,cukrem,cukrem waniliowym,solą i cynamonem.
Marchewki zetrzyj na drobnej tarce,dodaj olej i wymieszaj.
Suche składniki ucieraj mikserem,kolejno wbijając po 1 jajku.
Na końcu dodaj marchewkę i migdały.
Ciasto dokładnie wymieszaj przełóż do formy(tortownica26cm lub blaszka 30cmx30cm)
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piecz 1 godz.w 170'C ,jeśli wierzch się za bardzo rumieni przykryj ciasto pergaminem.
Upieczone ciasto ostudzić
MASA:
Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
Twarożek utrzyj z cukrem pudrem i aromatem waniliowym,nie przerywając ucierania wlej masło.
Gotową masę rozsmaruj na cieście i wstaw na około 3-4 godz.do lodówki.
Smacznego!!!




4 komentarze: