Pierwsza Moja próba upieczenia pasztetu co prawda nie tradycyjnego mięsnego ale za to pysznego lekkiego z pieczarek ,który Wam gorąco polecam jest pyszny i bardzo łatwo się go przyrządza.
Można nim zaskoczyć gości podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych ale nie tylko....
Przepis podpatrzyłam tutaj.
SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek, oczyszczonych
2 cebule, pokrojone w kostkę, zeszklone na maśle
6 jajek, ugotowanych na twardo
1 jajko, lekko rozmącone
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
sól, pieprz
masło
1 łyżeczka octu
WYKONANIE:
W garnku doprowadzam do wrzenia ok 2 l wody z 1 łyżeczką białego octu.
Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucam do niej pieczarki, ponownie
zagotowuję i gotuję ok 1 min. Następnie odcedzam pieczarki i pozostawiam
do lekkiego ostudzenia.
Sparzone pieczarki, cebulę i ugotowane jajka przekręcam przez maszynkę lub miksuję w misie blendera.
Do zmielonej masy dodaję rozmącone jajko, bułkę tartą, kaszę mannę,
natkę pietruszki i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Doprawiam całość do
smaku solą i pieprzem.
Gotową masę na pasztet przekładam do formy keksowej,wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch masy
układam wiórki masła.
Pasztet piekę do tzw. suchego patyczka, ok 60min. w 180'C.
Podaję schłodzony.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz