sobota, 23 marca 2013

Pasztet z pieczarek





Pierwsza Moja próba upieczenia pasztetu co prawda nie tradycyjnego mięsnego ale za to pysznego lekkiego z pieczarek ,który Wam gorąco polecam jest pyszny i bardzo łatwo się go przyrządza.
Można nim zaskoczyć gości podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych ale nie tylko....
Przepis podpatrzyłam tutaj.

SKŁADNIKI:

1 kg pieczarek, oczyszczonych 
2 cebule, pokrojone w kostkę, zeszklone na maśle
6 jajek, ugotowanych na twardo 
1 jajko, lekko rozmącone
3 łyżki bułki tartej 
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
sól, pieprz 
masło
1 łyżeczka octu

WYKONANIE:

W garnku doprowadzam do wrzenia ok 2 l wody z 1 łyżeczką białego octu. Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucam do niej pieczarki, ponownie zagotowuję i gotuję ok 1 min. Następnie odcedzam pieczarki i pozostawiam do lekkiego ostudzenia.
Sparzone pieczarki, cebulę i ugotowane jajka przekręcam przez maszynkę lub miksuję w misie blendera.
Do zmielonej masy dodaję rozmącone jajko, bułkę tartą, kaszę mannę, natkę pietruszki i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Gotową masę na pasztet przekładam do formy keksowej,wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch masy układam wiórki masła.
Pasztet piekę do tzw. suchego patyczka, ok 60min. w 180'C.
Podaję schłodzony.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz