Postanowiłam zrobić to ciasto,ponieważ zaintrygował mnie jeden ze składników masy.
Sami zobaczcie o jaki składnik chodzi.
Przepis znalazłam na blogu Aleex
Zmodyfikowałam troszeczkę przepis tzn.dodałam więcej cukru do masy bo jak dla Mnie była za mało słodka i dałam więcej dżemu z czarnej porzeczki.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 czerstwe bułeczki (kajzerki)
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3łyżeczki cukru waniliowego
10 dkg wiórków kokosowych
30 dkg g masła
dżem z czarnej porzeczki (410g)
Posypka:
1 łyżka masła
10 dkg wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
WYKONANIE:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną
pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 37 cm) i piec w
temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut. ( termoobieg)
Masa:
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły,
następnie rozdrobnić widelcem. Kiedy będą już całkiem rozmoczone,
zmiksować na jednolitą masę blenderem.
Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki,
wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut, cały czas
mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować równo na powierzchni.
Posypka:
Przygotować posypkę na wierzch: masło roztopić na patelni, na małym
ogniu. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dopiero wtedy wsypać
wiórki. Mieszać, aż posypka będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę
przesypać do miseczki i zostawić, by lekko przestygła.Na wierzchu ciasta rozłożyć jeszcze ciepłą posypkę. Lekko wklepać ją w ciasto, by się trzymała.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
uwielbiam to ciacho ;d
OdpowiedzUsuńCiasto to jest pyszne !! Polecamy :)
OdpowiedzUsuń