poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Łabędzi puch

Postanowiłam zrobić to ciasto,ponieważ zaintrygował mnie jeden ze składników masy.
Sami zobaczcie o jaki składnik chodzi.
Przepis znalazłam na blogu Aleex 
Zmodyfikowałam troszeczkę przepis tzn.dodałam więcej cukru do masy bo jak dla Mnie była za mało słodka i dałam więcej dżemu z czarnej porzeczki.

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  5 jajek
  3/4 szklanki cukru
  5 pełnych łyżek mąki pszennej
  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  2 łyżeczki cukru waniliowego
  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  szczypta soli

Masa:
  2 czerstwe bułeczki (kajzerki)
  3 szklanki mleka
  1/2 szklanki cukru
  3łyżeczki  cukru waniliowego
  10 dkg wiórków kokosowych
  30 dkg g masła
  dżem z czarnej porzeczki (410g)

Posypka:
  1 łyżka masła
  10 dkg wiórków kokosowych
  1/2 szklanki cukru

WYKONANIE:
Biszkopt:
 Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 37 cm) i piec w temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut. ( termoobieg) 
Masa:
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Kiedy będą już całkiem rozmoczone, zmiksować na jednolitą masę blenderem.
Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować równo na powierzchni.
Posypka:
 Przygotować posypkę na wierzch: masło roztopić na patelni, na małym ogniu. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dopiero wtedy wsypać wiórki. Mieszać, aż posypka będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę przesypać do miseczki i zostawić, by lekko przestygła.Na wierzchu ciasta rozłożyć jeszcze ciepłą posypkę. Lekko wklepać ją w ciasto, by się trzymała.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.





2 komentarze: