Pyszne ciasto do kawy,szybkie i smaczne podpatrzone
tutaj
Polecam
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka
cukru
1 szklanka
mąki pszennej – dałam tortową
0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
20 dkg.margaryny
1 duża
cytryna
masło i
bułka tarta do przygotowania foremki
cukier puder
do posypania
WYKONANIE:
Margarynę rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystudzenia. Obie mąki przesiałam
z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą
wodą. Na tarce o drobnych oczkach otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
Całe jajka
ubiłam z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodałam najpierw przesiane
z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny.
Miksowałam jeszcze chwilę do połączenia składników.
Tortownicę o
średnicy 26 cm z wkładem kominowym wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masę przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok.
45 minut w temperaturze 165 stopni z termo obiegiem.
Wystudziłam
na kratce kuchennej, posypałam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz