środa, 13 lutego 2013

Ryż z warzywami

Lekka kolacja lub może również być samodzielnym daniem obiadowym albo dodatkiem do mięs.
Polecam

SKŁADNIKI:
2 marchewki średnie
1 pietruszka średnia
1/4 małego selera
1 papryka czerwona mała
1 cebula mała
3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
2-3 łyżki oleju lub oliwy
2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki curry,kurkumy i imbiru

WYKONANIE:
Wszystkie warzywa kroimy w bardzo drobną kosteczkę
Na patelnię wlewamy olej i przekładamy pokrojone warzywa przesmażamy około 5 min i dodajemy ryż przesmażamy do momentu zeszklenia się i dolewamy bulion i zmniejszamy ogień  .Ja bulion dolewam po 1 chochelce ponieważ ryż wchłania jak wiadomo każdy płyn w zastraszającym tempie a chodzi o jego ugotowanie i cały czas mieszam aby się nie przypaliło.Ryż jest gotowy po około 20-30 min.duszenia.
Gorąco polecam i życzę smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz