Na piątkowy bezmięsny obiad proponuje placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym.Jeśli nie lubimy marnować jedzenia to właśnie te placuszki są super wyjściem na "wczorajsze"ziemniaki które zostały z obiadu.Polecam warto wypróbować Ja wypróbowałam i tak już zagościły w moim domu na dobre.
SKŁADNIKI:
1/2 kg.ugotowanych ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
vegeta
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
SOS:
30 dkg.pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
vegeta
pieprz
1i1/2szklanki bulionu
około 2 łyżek mąki pszennej
WYKONANIE:
Ziemniaki ubić lub rozgnieść widelcem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,resztę składników i dokładnie wymieszać.Formować zgrabne placuszki,panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju.
Pieczarki obrać pokroić w plastry i podsmażyć na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą na rumiano.Dodać bulion,przyprawy i dusić około 15 min.Na koniec rozmieszać mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos.Podawać z gorącymi plackami.
Smacznego!!!!
jak ja to lubiłam w szkole! dzięki za miłe wspomnienie! :)
OdpowiedzUsuń...ale smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńI smakują tak samo dobrze Polecam!!
OdpowiedzUsuńWlasnie mam zamiar zrobic, dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńNie będziesz zawiedziona :) napisz czy smakowały
OdpowiedzUsuńjednym słowem wyśmienite! :) pozdrawiam Autorkę przepisu:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały i również pozdrawiam!!
UsuńTe ilości wystarczą dla ilu osób?? Ile wyjdzie porcji??
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzi 10 placuszków.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie padł ostatni kotlet ziemniaczany, bo u nas tak nazywamy Twoje placki. Ziemniaki miałem pieczone z przyjęcia, więc takie dodałem. Bardzo się sprawdziły. Rodzina się odchudza, więc mnie wyklęła, ale póki były, póty pielgrzymki do lodówki trwały. Ich problem, mogą nie jeść. ;-) /aiki102/
OdpowiedzUsuńprzepis się nie sprawdził. placki przyklejały się do patelni... dopiero bułka tarta pozwoliła je usmażyć.. ;/ w smaku ok :)
OdpowiedzUsuń...,, Formować zgrabne placuszki,panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju." trzeba czytać ze zrozumieniem
UsuńPrzepraszam moje niedopatrzenie ,nie napisałam że placuszki należy panierować w bułce tartej,już poprawiam błąd.
OdpowiedzUsuńnie przejmuj się:-) w przepisie napisałaś ....,, Formować zgrabne placuszki,panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju."
UsuńNo i takiego przepisu było mi trzeba :) Zastanawiało mnie czy nie dać jajka do masy, ale zrobiłem zgodnie z przepisem i są meeega gotowano smazone plazki ziemniaczane ;) Jajko pewnie by nie zaszkodziło, ale po co marnować składniki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiała takie placki jak byłam mała w szkole były podawane długo nie wiedziałam jak je zrobić a tu proszę jakie proste zaraz zabierając się do robienia super dzieki
OdpowiedzUsuń