SKŁADNIKI ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
powidła lub inny, najlepiej kwaśny dżem ( u mnie z czarnej porzeczki )
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe
składniki i wymieszać. Wyłożyć na posmarowane powidłami ciasto. Na wierzch
zetrzeć (rozdrobnić palcami) drugą część ciasta.
Piec około 50 minut w 180 st. C.Smacznego!
Styropian nie kojarzy mi się za smacznie, ale po przeczytaniu przepisu nabrałąm na nie ochoty.
OdpowiedzUsuńChoć nazwa 'styropian' może nie brzmi zachęcająco, to 'sernik bez sera' już intrygująco ;p
OdpowiedzUsuńO styropianie słyszałam wiele, ale dotąd jeszcze nie przetestowałam. W Twoim wydaniu prezentuje sie bardzo smakowicie. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam bo ciacho jest naprawdę smakowite
UsuńKasiu, pięknie Ci wyszedł!:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że "sernik bez sera" smakował:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń