wtorek, 27 listopada 2012

Tradycyjna domowa Szarlotka

Witam
Dziś tradycyjna szarlotka,pieczona specjalnie na imprezę  przedszkolną mojej córeczki Zosi.

SKŁADNIKI

50dkg.mąki pszennej
4 jajka
1szklanka cukru i 2 łyżki do jabłek
25dkg.miękkiej margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1i 1/2 kg jabłek(najlepsza Szara Reneta)
2 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wsadzić na 1/2godz. do lodówki.
Jabłka obrać,zetrzeć na grubej tarce jarzynowej dodać 2 łyżki cukru,cynamon i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować,1 część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blaszkę,rozłożyć całe jabłka przykryć drugą częścią ciasta,po nakłuwać ciasto widelcem i piec 45min.w temp.180stopni.


Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nie sugerujcie się mniejszą blaszką na zdjęciu,przepis jest na normalną dużą blaszkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz