niedziela, 2 grudnia 2012

Babka Makowa

Witam
Dziś próbowałam przepis na Babkę Makową ,wyszła całkiem niezła.Proste ciasto w wykonaniu i jednocześnie bardzo smaczne,i o to właśnie chodzi.
Dobry pomysł na niedzielne łasuchowanie

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej+1 łyżka
20dkg.cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mleka
4 jajka
25dkg.miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego


WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.Miksując,dodawać 2szklanki mąki z proszkiem do pieczenia,oraz wlewać mleko i aromat.Wsypać suchy mak,do masy makowej dodać ubitą piane z białek.Keksówkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką  napełnić ciastem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180stopni i piec 50-60min.




2 komentarze:

  1. Takiej babki nie jadłam już całe wieki, pięknie Ci wyrosła!

    OdpowiedzUsuń
  2. to do dzieła szybciutko się robi!!! i bardzo pyszna .Polecam

    OdpowiedzUsuń