wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciasto Hali

Przepis znaleziony w jednym z numerów "Biblioteczki Poradnika  Domowego",bardzo lubię ten zbiór przepisów i bardzo często z niego korzystam.
Ciasto Hali jest ulubionym ciastem mojego męża oraz mojego taty,więc możecie sobie tylko wyobrazić jaki jest wyścig jak ciasto wyląduje na stole..... :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Masa serowa:
4 serki "Danio"waniliowe (po 150gr)
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy

WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25cm x 40cm).
Ugotować budynie czekoladowe i gorące wyłożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować,odstawić do wystudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serki i jajka.Nastepnie wsypac budyń śmietankowy i wymieszać.
Równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180'C
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Nie znałam tego przepisu- dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis warty wypróbowania,ciacho jest na prawdę pyszne !!!

      Usuń