niedziela, 4 stycznia 2015

Tort kokardkowy z bitą śmietaną i musem jabłkowym

Witam
Dziś przepis na tort,który robiłam na pierwsze urodziny mojej córeczki Hani.
Sama nie wiem kiedy ten rok minął ale tak to już jest że dzieci rosną a My ciągle młodzi.
Wracając do przepisu to polecam gorąco połączenie jabłek i bitej śmietany.

SKŁADNIKI:
CIASTO
2 Jajka
1 szklanka cukru
1/2 kg.mąki
1 kostka margaryny
4 łyżki mleka-zimnego
1 łyżka amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MUS JABŁKOWY:
1kg.jabłek
2-3 łyżki cukru (dodajemy gdy mamy kwaśne jabłka)

BITA ŚMIETANA:
1 litr śmietany 30% (polecam śmietanę w woreczku z Miechowa)
1 szklanka cukru pudru
4 śmietan fixy

WYKONANIE:

Amoniak rozpuścić w zimnym mleku,margarynę rozpuścić i wystudzić
Jajka ubić z cukrem,dodać roztopioną margarynę i amoniak-ubijać.Taki zaczyn wsadzić na około 5-6 godzin do lodówki.Po tym czasie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarobić(ciasto jest dość luźne ale takie ma być ewentualnie można podsypać delikatnie mąką)
Ciasto podzielić na 3 równe części i każdy z placków upiec osobno w 180'C około 15-20min.na złoty kolor.Wystudzić

Jabłka zetrzeć na grubej tarce przesmażyć i zostawić aby przestygły.
Ubić śmietanę z cukrem dodać śmietan-fixy .
Na pierwszy placek wyłożyć letnie jabłka,przykryć drugim plackiem i rozsmarować połowę śmietany,przykryć trzecim plackiem i wyłożyć resztę śmietany.Udekorować według uznania i wsadzić na całą noc do lodówki.U Mnie dekoracja to kokardki z masy cukrowej i świeczka z figurką Minie.

Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz