środa, 20 marca 2013

Babka marmurkowa

Hej
Dziś proponuje przepis na babkę marmurkową idealną na Wielkanoc ale nie tylko :).
Przepis jest z tego bloga Gorąco polecam robi się ją szybciutko a smak mmmmmm........

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
25 dkg.margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
bułka tarta – do posmarowania formy
czekolada/lukier/cukier puder

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem – aż masa podwoi swoją objętość i nabierze puszystości.Dodać przesianą przez sito mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia.Zagotować margarynę i gorącą powoli dolewać do ciasta cały czas ubijając.Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i posypana bułką tartą.Do 1/3 ciasta  dodać łyżkę kakao i wylać do formy Piec do tzw suchego patyczka – około 30 -40 minut w temperaturze ok 180 stopni.Babkę posypać cukrem pudrem, czekolada lub polukrować.
Ja piekłam babkę w formie silikonowej  więc nie smarowałam tłuszczem.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz