Witam!
Święta za pasem ,więc pora zacząć przygotowania.
Ja swoje zaczęłam od skromnego przygotowania cukru waniliowego"prawdziwego"bo ten który możemy kupić w sklepach w niczym nie przypomina cukru waniliowego nawet nazwa(cukier wanilinowy) pozostawia wiele do życzenia.
Jak wiadomo do świątecznych wypieków babek,mazurków,serników itp.... będzie nie zastąpionym dodatkiem.
Polecam!!!!
SKŁADNIKI:
20 dkg.cukru kryształu
1 laska wanilii(u mnie "Kamis")
WYKONANIE:
Cukier wsypać do wysokiego naczynia,laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć ziarenka dodać do cukru i wszystko potraktować blenderem(uwaga "fuka do góry :) )
Przełożyć do zamykanego słoiczka.
Też ostatnio taki zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć taki cukier. Chyba się skuszę na zrobienie go samemu w domu.
OdpowiedzUsuńPolecam!! bo wiemy co jemy :)
OdpowiedzUsuń