piątek, 22 lutego 2013

Placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym

Na piątkowy bezmięsny obiad proponuje placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym.Jeśli nie lubimy marnować jedzenia to właśnie te placuszki są super wyjściem na "wczorajsze"ziemniaki które zostały z obiadu.Polecam warto wypróbować Ja wypróbowałam i tak już zagościły w moim domu na dobre.

SKŁADNIKI:
1/2 kg.ugotowanych ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego  koperku lub natki pietruszki
vegeta
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
SOS:
30 dkg.pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
vegeta
pieprz
1i1/2szklanki bulionu
około 2 łyżek mąki pszennej

WYKONANIE:
Ziemniaki ubić lub rozgnieść widelcem  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,resztę składników i dokładnie wymieszać.Formować zgrabne placuszki,panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju.
Pieczarki obrać pokroić w plastry i podsmażyć na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą na rumiano.Dodać bulion,przyprawy i dusić około 15 min.Na koniec rozmieszać mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos.Podawać z gorącymi plackami.
Smacznego!!!!



17 komentarzy:

  1. jak ja to lubiłam w szkole! dzięki za miłe wspomnienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. I smakują tak samo dobrze Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie mam zamiar zrobic, dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie będziesz zawiedziona :) napisz czy smakowały

    OdpowiedzUsuń
  6. jednym słowem wyśmienite! :) pozdrawiam Autorkę przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały i również pozdrawiam!!

      Usuń
  7. Te ilości wystarczą dla ilu osób?? Ile wyjdzie porcji??

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie padł ostatni kotlet ziemniaczany, bo u nas tak nazywamy Twoje placki. Ziemniaki miałem pieczone z przyjęcia, więc takie dodałem. Bardzo się sprawdziły. Rodzina się odchudza, więc mnie wyklęła, ale póki były, póty pielgrzymki do lodówki trwały. Ich problem, mogą nie jeść. ;-) /aiki102/

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis się nie sprawdził. placki przyklejały się do patelni... dopiero bułka tarta pozwoliła je usmażyć.. ;/ w smaku ok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...,, Formować zgrabne placuszki,panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju." trzeba czytać ze zrozumieniem

      Usuń
  11. Przepraszam moje niedopatrzenie ,nie napisałam że placuszki należy panierować w bułce tartej,już poprawiam błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przejmuj się:-) w przepisie napisałaś ....,, Formować zgrabne placuszki,panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju."

      Usuń
  12. No i takiego przepisu było mi trzeba :) Zastanawiało mnie czy nie dać jajka do masy, ale zrobiłem zgodnie z przepisem i są meeega gotowano smazone plazki ziemniaczane ;) Jajko pewnie by nie zaszkodziło, ale po co marnować składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiała takie placki jak byłam mała w szkole były podawane długo nie wiedziałam jak je zrobić a tu proszę jakie proste zaraz zabierając się do robienia super dzieki

    OdpowiedzUsuń