sobota, 23 marca 2013

Czeski placek

Czeski placek to ulubione ciasto mojej mamy,dlatego właśnie postanowiłam że w tym roku zamiast torta na urodziny mamy zrobię jej ulubione ciacho.Miodowe placki przełożone masą grysikową,której słodycz przełamuję kwaśny smak powideł śliwkowych mmmm..... pycha!!!!

SKŁADNIKI:
CIASTO:
70 dkg.mąki pszennej
22 dkg.cukru pudru
10 dkg.miękkiej margaryny
3 łyżki miodu
2 jajka
8 łyżek mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM:
0.5 L.mleka
4 łyżki kaszy manny
25 dkg.masła
20 dkg.cukru pudru
1 słoiczek powideł śliwkowych

WYKONANIE CIASTA:
Z podanych składników  zagnieść ciasto,podzielić je na 4 części i każda upiec osobno  (blaszka 25cmx40cm).
KREM:
Ugotować kaszę mannę i zostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i dodawać ostudzoną kaszę,gotową masą przełożyć placki.
Pierwszy placek posmarować powidłem,przyłożyć drugim plackiem,potem krem,kolejny placek,krem i ostatni placek.Ciasto najlepiej jest lekko obciążyć,aby placki namokły od kremu.
Polać polewą przed podaniem.Ja posypałam jeszcze mielonymi orzechami włoskimi
Smacznego!!






3 komentarze:

  1. nie jestem bywalcem tego typu stron ale muszę to napisać.......to ciasto to ewenement!! moja babcia robi takie, z tym że z jednego jajka, masa jest z budyniu i bodajże grysiku......wiem że na całe ciasto zużywa chyba jeszcze pół kostki margaryny.....robi bez miodu......wersja bez polewy czekoladowej to najlepsze ciasto dla dietetyków czy dbających o linię...a masa z powidłem to pychota............ciasto może mało efektowne ale pyszne i na swój sposób 'zdrowe'......od dzieciństwa mój numer jeden......polecam wersje......bez miodu( mniej kaloryczny i nie tak słodki)...powidłą dać pod każdą warstwą masy..........bardzo ważna rzecz.......placki przed położeniem masy nasączyć wodą lub pończem wedle uznania........na wierz warstwa masy i tu w zależności od upodobań, możliwości pofolgowania z dietą - polewa czekoladowa , bakalie lub kakao...ciasto ekstra ;)......mogę pół w dwa dni zjeść

    OdpowiedzUsuń