czwartek, 3 stycznia 2013

Makowiec krucho-drożdzowy

Witam
Dziś pochwalę się świątecznym makowcem
Ciasto krucho-drożdzowe,do tego duża ilość masy makowej własnej roboty(nie zakupionej gotowej)i oczywiście bakalie rodzynki,orzechy włoskie itp...
Wszystko ładnie zawinięte w formie rolady i polane delikatnym lukrem również własnego pomysłu.

SKŁADNIKI (Na 2 formy keksowe)

Na ciasto:
50 dkg.mąki pszennej
5 dkg.drożdzy
4 żółtka
1/2 szklanki śmietany 12%lub18%
25dkg.miękkiej margaryny
3 łyżki cukru

Masa makowa:
50dkg.maku
1 litr mleka
2 białka
15dkg.cukru pudru
10dkg.miodu
10dkg.margaryny
ulubione bakalie

WYKONANIE:
Ciasto:
Drożdże rozmieszaj z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce(poczekaj aż "się ruszą")
Z pozostałych składników zagnieść ciasto i dodać drożdże,dokładnie wyrobić.
Wsadzić na 15-20 min.do lodówki.
Rozwałkować na dwa prostokąty.
Masa makowa:
Mak zalać mlekiem i gotować na malutkim ogniu 30-40 min,po ugotowaniu dokładnie odcedzić i zmielić 3 razy.
Miód podgrzać z margaryną i cukrem pudrem,jak margaryna się już rozpuści dodać mak oraz ulubione bakalie i dokładnie wymieszać.
Do ciepłej masy dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.
Letnią masę podzielić na pół i wyłożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć jak roladę.
Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 40min.w temp.180stopni.




1 komentarz:

  1. A przepis na domową masę makową rozumiem,ze ukaże się wkrotce,tak? Ciasto wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń