Dziś szybki i pyszny obiadek w postaci naleśników ze szpinakiem i serem żółtym
SKŁADNIKI:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
15 dkg.sera zółtego tartego
CIASTO NALEŚNIKOWE:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
woda ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji)około 1/2 szklanki
2 jajka
2 łyżki oleju
Wszystko mieszam mikserem
WYKONANIE:
Szpinak wsadzamy do garnka i rozmrażamy na małym ogniu,gdy mamy już prawie rozmrożony szpinak dodajemy mleko,czosnek przeciśnięty przez praskę,cukier i vegetę,przykrywamy i dusimy około 15 min.
Masło rozpuszczamy na patelni wsypujemy mąkę(robimy jasną zasmażkę)i dodajemy do gotującego szpinaku mieszamy.
Naleśniki smażymy na dużej patelni na połowę każdego naleśnika nakładamy szpinak i posypujemy serem składamy na kopertę.Podsmażamy na patelni aby ser się rozpuścił
uwielbiam naleśniki ze szpinakiem!
OdpowiedzUsuń